Domov    Kazalo    Kontakti Hrvatski  English
Jedrska in sevalna varnost / Varnostni cilji in načela / Varnostni cilji
 
Varnostni cilji
Cilj jedrske varnosti je varovati posameznike, družbo in okolje tako, da v jedrskih elektrarnah vzpostavimo učinkovito obrambo pred radiološkimi nevarnostmi. Učinkovita obramba mora zagotoviti, da tveganje, ki je povezano z delovanjem jedrske elektrarne, ni bistveno večje od splošno sprejetega tveganja zaradi drugih sodobnih industrijskih dejavnosti.

Tveganje zaradi uporabe jedrske energije naj bi bilo zato manjše od tveganja, povezanega s proizvodnjo električne energije z drugimi viri.

Cilj sevalne varnosti oziroma varstva pred sevanji je zagotoviti čim nižje sevalne obremenitve v elektrarni, ki morajo biti vsekakor pod predpisanimi omejitvami. Ukrepi, ki vodijo k izpolnjevanju tega cilja, morajo biti tudi v skladu s priporočili ICRP (International Commisssion of Radiation Protection).

Cilj tehnične varnosti je učinkovito preprečevanje nezgod v jedrskih elektrarnah. Zagotoviti je treba izjemno majhno verjetnost nezgod z resnimi radiološkimi posledicami.

Tehnična varnost jedrskega objekta je prvi cilj projektantov in upravljavcev jedrskih elektrarn, doseči pa jo je mogoče z uporabo zanesljivih materialov, komponent sistemov in postopkov ter z dobro usposobljenim osebjem, ki je zavezano k strogi varnostni kulturi.

Elektrarna mora biti projektirana in upravljana tako, da odpoved katerekoli opreme ali kakršna koli človeška napaka ne vodi v nezgodo. Če pa do nezgode vendarle pride, morajo tehnični varnostni sistemi omogočiti ublažitev njenih posledic.