Domov    Kazalo    Kontakti Hrvatski  English
Ljudje z znanjem / Usposabljanje / Obratovalno osebje / Simulator
 
Simulator
V procesih usposabljanja za izvajanje tako kompleksnih opravil, kot je upravljanje sistemov jedrske elektrarne, je uporaba simulatorja bistvenega pomena, saj je nadgradnja pridobljenim teoretičnim znanjem. Omogoča urjenje praktičnih veščin ter timsko delo.

Simulator v NEK podrobno ponazarja delovanje elektrarne in omogoča izvajanje vseh obratovalnih postopkov, ki jih operaterji izvajajo v glavni kontrolni sobi. Usposabljanje na simulatorju je zelo pomemben del tako začetnega kot tudi stalnega usposabljanja operaterjev elektrarne.

V zadnjem letu smo začeli s pomočjo nadgradnje simulatorja v eni izmed učilnic izvajati tudi praktično usposabljanje strojnikov opreme z uporabo simulatorja.

Poleg usposabljanja za osebje proizvodnje je na simulatorju možno izvajati tudi usposabljanje za ostale službe elektrarne, kot so na primer vzdrževanje in inženiring.

undefined

Popolni simulator NEK je zgradilo kanadsko podjetje CAE Electronics. Izgradnja simulatorja je trajala 31 mesecev. Zgrajen je bil v skladu z ameriškim standardom ANSI/ANS-3,5, Nuclear Power Plant Simulators for Use in Operator Training and Examination.

Simulator je po izgledu popolna kopija glavne kontrolne sobe elektrarne z vsemi upravljalnimi mehanizmi in prikazovalniki podatkov. Z računalniškim modelom realistično ponazarja obnašanje elektrarne. Simulirani so vsi sistemi, ki se upravljajo iz glavne kontrolne sobe ter sistemi, ki so bistveni za urjenje v uporabi obratovalnih postopkov.

Simulacije pokrivajo celoten spekter normalnih obratovalnih stanj elektrarne in tudi nezgodne primere.