Domov    Kazalo    Kontakti Hrvatski  English
O jedrski tehnologiji / Skrb za odpadke / Izrabljeno jedrsko gorivo
 
Izrabljeno jedrsko gorivo
V bazenu za izrabljeno jedrsko gorivo v NEK je bilo ob koncu leta 2015 shranjenih 1152 izrabljenih gorivnih elementov iz predhodnih 27 gorivnih ciklov. Skupna masa izrabljenega goriva je bila 448 ton.

Gorivne elemente, ki so dosegli tehnično in ekonomsko mejo uporabnosti, imenujemo izrabljeno jedrsko gorivo. Ob upoštevanju delitve radioaktivnih odpadkov glede na specifično aktivnost, bi sodili med visoko radioaktivne odpadke, ker pa je sprejeta le odločitev o njihovem skladiščenju do konca obratovanja NEK, jih imenujemo izrabljeni gorivni elementi.

V skladu s sprejeto strategijo jih v NEK skladiščimo v posebni zgradbi in sicer v bazenu za izrabljeno gorivo. Po posodobitvi bazena, ko so bile obstoječe rešetke zamenjane z novimi gostejšimi, je za izrabljeno jedrsko gorivo dovolj prostora do konca predvidene življenjske dobe NEK. V bazenu je prostor za 1694 izrabljenih gorivnih elementov.

izrabljeno jedrsko gorivo

Izrabljeni gorivni elementi so močno radioaktivni in sproščajo znatno količino toplote, zato so shranjeni v rešetkah, ki jih obdaja voda. Vodi je dodana borova kislina. Debela plast vode je hkrati ščit pred sevanjem in sredstvo za odvajanje toplote.