O nas
Dolgoročnost za trajnostni razvoj

Med Mladimi genialci letos blesteli učenci OŠ Jurija Dalmatina Krško

Dvorana Kulturnega doma v Krškem je včeraj prekipevala od energije in znanja, saj se je odvil zaključni kviz tekmovanja Mladi genialci, ki ga že peto leto zapored organiziramo v sodelovanju z družbo GEN energija. Na kvizu je sodelovalo dvajset posavskih osnovnih šol, med katerimi so največ znanja o energetiki pokazali učenci OŠ Jurija Dalmatina Krško.

Na letošnjem tekmovanju Mladi genialci je sodelovalo okoli 300 učencev osmih in devetih razredov iz 20 od 26 osnovnih šol v Posavju. Tričlanske šolske ekipe so se pomerile v kvizu na odru Kulturnega doma v Krškem. Po treh krogih zahtevnih vprašanj, ki jih je ocenjevala strokovna komisija, so zmago slavili učenci OŠ Jurija Dalmatina Krško, ki so jo zastopali Luka Gorjan, Timotej Mavrek in Enej Trampuš, pod mentorstvom Urške Erjavšek. Drugo mesto so zasedli učenci OŠ Boštanj (Rok Novak, Patrik Ganc, Valerij Kadilnik), ki so znanje pridobivali pod mentorstvom Srečka Paskvaleja, tretje mesto pa si je priborila ekipa OŠ Raka (Timotej Vene, Peter Kržan in Anja Cemič) z mentorico Marijano Pavlovič.

Stane Rožman, predsednik uprave Nuklearne elektrarne Krško je mladim in mentorjem čestital za sodelovanje v projektu, ki prispeva k širši osveščenost o pomembnosti energetike. Tekmovalcem, ki so z znanjem branili tudi ugled svoje šole, je dejal, da v njih vidi upanje, da bodo zrasli v ljudi, ki zmorejo premikati meje v smeri visokih in plemenitih ciljev za skupno dobro.

Zbrane tekmovalce in navijače je pozdravil Martin Novšak, generalni direktor družbe GEN energija. Poudaril je, da z zadovoljstvom vsako leto spremlja tekmovalce na odru, saj Slovenija potrebuje znanje, delovno energijo in zagnanost, ki jih ti mladi prinašajo in s katerimi danes dosegajo uspehe v šolah in na tekmovanjih – kmalu pa jih bodo tudi v svojih poklicih in v družbi. Novšak je pohvalil tudi dobro sodelovanje šol in ocenil, da je kviz prerasel začetna pričakovanja, saj bodo zaradi velikega interesa srednjih šol naslednje leto krog sodelujočih dodatno razširili.

Kviz o energetiki, ki ga organizirata družbi GEN energija in Nuklearna elektrarna Krško, je bil že peti po vrsti in je izmenično namenjen učencem osmih in devetih razredov osnovnih šol ter dijakom elektrotehniških šol in tehniških gimnazij.

Letos so bile k sodelovanju povabljene šole iz občin Krško, Brežice, Sevnica, Kostanjevica na Krki, Radeče, Bistrica ob Sotli in Kozje. Organizatorji smo za tekmovanje pripravili posebno gradivo in ga mentorjem predstavili na srečanju v sredini lanskega decembra. Priprave na tekmovanje so potekale tudi z obiski praktičnih delavnic v Svetu energije v Vrbini v Krškem, ki so jih februarja obiskali mentorji in učenci. Marca so na šolskih tekmovanjih izbrali in oblikovali ekipe treh najuspešnejših učencev, ki so se pomerili na včerajšnjem zaključnem kvizu za najvišja mesta med mladimi genialci.

Novica

Remont v NEK – polovica aktivnosti že uspešno končanih

Več
Obvestilo

Obvestilo o objavi prostega delovnega mesta tehnik za radiološki nadzor

Več
Novica

Posavski Mladi genialci ponovno pokazali odlično poznavanje energetike

Več