O nas
Dolgoročnost za trajnostni razvoj

Nova zmogljivost Nuklearne elektrarne Krško

V Nuklearni elektrarni Krško je po stabilizaciji obratovanja s polno zmogljivostjo in izvedenih zaključnih testih določena nova nazivna moč elektrarne. Ta sedaj znaša 727 MW na električnem generatorju.

Povečana nazivna moč elektrarne je v prvi vrsti dosežena z zamenjavo obeh nizkotlačnih turbin med letošnjim remontom. Nove turbine, ki jih je dobavil japonski Mitsubishi, imajo boljši izkoristek in predstavljajo najsodobnejšo tehnološko rešitev na tem področju. Oba turbinska rotorja sta kovana iz enega odlitka, lopatice so tridimenzionalno oblikovane in z novimi rešitvami je dosežena visoka zanesljivost.

Projekt zamenjave turbinskih rotorjev je potekal tri leta, sama zamenjava pa je bila izvedena v 28 dneh. Obratovanje turbine potrjuje njene izjemno dobre lastnosti, tako glede boljšega izkoristka kot tudi ostalih obratovalnih parametrov.

Z izvedeno posodobitvijo je dosežena za ~20 megavatov višja nazivna moč, letna proizvodnja bo v povprečju večja za ~150 milijonov kilovatnih ur električne energije. Investicija bo povrnjena v sedmih letih obratovanja z naslova povečane zmogljivosti in zmanjšanih stroškov vzdrževanja.

Poročilo

Poročilo o delovanju NEK za marec 2024

Več
Novica

Prvi teden remonta v NEK – sredica reaktorja uspešno izpraznjena

Več
Novica

V NEK pripravljeni na prvi redni remont v podaljšani obratovalni dobi

Več