O nas
Dolgoročnost za trajnostni razvoj

Predsednik vlade Marjan Šarec obiskal Nuklearno elektrarno Krško

Včerajšnji obisk predsednika vlade Marjana Šarca v družbah GEN in NEK v Krškem je bil osredotočen predvsem na pomen jedrske energije za zanesljivo oskrbo z nizkoogljično električno energijo. Premier se je najprej sestal s predstavnikoma vodstva družbe GEN energija, nato si je ogledal center vodenja proizvodnje Skupine GEN ter multimedijsko interaktivno središče Svet energije. Sledilo je srečanje z vodstvom NEK in ogled elektrarne. Kot je premier Marjan Šarec poudaril po razgovorih, ostaja jedrska energija v Sloveniji pomemben vir zanesljive oskrbe z električno energijo.

»Ciljev zagotavljanja varne, trajnostne in konkurenčne energije ne bomo uresničili brez raznolikosti naše energetske mešanice, v kateri bodo imeli v prihodnje osrednje mesto nizkoogljični obnovljivi viri in jedrska energija,« je poudaril predsednik vlade, ki se je med obiskoma v GEN in NEK dodatno seznanil z obratovalno učinkovitostjo in zanesljivostjo obratovanja NEK ter z intenzivno tehnološko nadgradnjo, s katero v NEK zagotavljajo še višjo stopnjo obratovalne pripravljenosti in jedrske varnosti. Rezultati NEK so tudi v svetu prepoznani kot primer dobre prakse.

Premier je poudaril, da je dolgoročno obratovanje elektrarne ključno za energetsko prihodnost in blaginjo Slovenije, saj zagotavlja zanesljivo in konkurenčno oskrbo Slovenije z električno energijo tudi v prihodnje, hkrati pa je odraz izjemno uspešnega obratovanja in poslovanja NEK v več kot treh desetletjih. Slovenija je na mednarodni ravni uveljavljena in cenjena jedrska država, z razvito infrastrukturo, znanjem in izkušnjami na jedrskem področju, kar predstavlja pomembno geostrateško prednost naše države.

Predsednik vlade se je ob predstavitvi projekta JEK 2 seznanil s ključnimi ugotovitvami doslej pripravljenih strokovnih študij, ki omogočajo širšo družbeno in politično razpravo o vlogi jedrske energije v energetski prihodnosti Slovenije.

Martin Novšak, generalni direktor GEN energije, je poudaril, da »obisk predsednika vlade izkazuje razumevanje strateškega pomena energetike in tudi vloge jedrske energije v slovenskem elektroenergetskem sistemu. »V GEN energiji smo pripravljeni na projekt JEK 2, ki bo Sloveniji zagotovil dolgoročno stabilno oskrbo s konkurenčno energijo in ji utrl zanesljivo pot v nizkoogljično družbo. Seveda je pri tem ključno sodelovanje z vladnimi institucijami, česar se nadejamo pri naslednjih korakih.«

 Ob zaključku obiska je Stanislav Rožman, predsednik uprave NEK, izpostavil: »V NEK smo zadovoljni, da smo lahko delovanje in načrte predstavili Predsedniku vlade in njegovim sodelavcem. Veseli nas njegov pozitiven odnos do našega dela in rezultatov. Ponosni smo na dosežene obratovalne in poslovne rezultate ter da naše dobre prakse na različnih delovnih področjih prepoznavajo tudi mednarodne misije. V desetletjih delovanja elektrarne je bila v Sloveniji vzpostavljena kakovostna infrastruktura, ki podpira delovanje jedrske elektrarne. Pričakujemo, da bo to prepoznano tudi v dokumentih, ki bodo začrtali energetsko prihodnost države.«

Poročilo

Poročilo o delovanju NEK za februar 2024

Več
Novica

Predsednik uprave NEK Gorazd Pfeifer na nacionalnem radiu: »Izkoristimo celotno energetsko mešanico, da ohranimo svojo suverenost."

Več
Novica

Obvestilo o objavi prostega delovnega mesta upravitelj prehrambnega obrata

Več