O nas
Dolgoročnost za trajnostni razvoj

Mladi genialci posavskih osnovnih šol ponovno navdušili z znanjem o energetiki

Na zaključnem tekmovanju Mladi genialci so se v znanju iz energetike na odru Kulturnega doma v Krškem pomerili učenci šestnajstih posavskih osnovnih šol. V kvizu so največ znanja pokazali učenci OŠ Jurija Dalmatina Krško, ki so v napetem finalu po dodatnih vprašanjih premagali ekipo OŠ Artiče. Na tretjem mestu so slavili učenci Velike Doline.

Zmagovalno ekipo so zastopali Tinkara Kranjčevič, Jure Kozmus in Sven Klenovšek, ki so se za tekmovanje pripravili pod mentorstvom Urške Erjavšek.

Poleg zgoraj omenjenih prvih treh Osnovnih šolah so se v drugi krog najboljših deset uvrstile še ekipe OŠ Bizeljsko, OŠ Marjana Nemca Radeče, OŠ dr. Jožeta Toporišiča Dobova, OŠ XIV. divizije Senovo in OŠ Raka, tekmovale pa so še ekipe OŠ Blanca, OŠ Kozje, OŠ Globoko, OŠ Maksa Pleteršnika Pišece, OŠ Bistrica ob Sotli in OŠ Koprivnica.

Zbrane tekmovalce in njihove mentorje sta na začetku pozdravila tudi predsednik uprave NEK Stane Rožman in poslovni direktor GEN energije Danijel Levičar. »Brez energije ni življenja, ni naših dejavnosti in ni novih tehnologij, ki jih mladi redno in spretno uporabljajo, zato je pomembno, da se učimo o energiji, se zavedamo njenega pomena in razmišljamo o prihodnosti,« je tekmovalce spodbudil Rožman, Levičar pa je dodal: »V Skupini GEN smo z novimi energetskimi projekti pripravljeni na  pomembne naslednje korake in prepričani smo, da se bo našim izkušenim ekipam na tej poti v prihodnosti pridružil tudi kateri izmed današnjih genialcev na odru.«

V šolskem letu 2021/22 je na tekmovanju sodelovalo 16 posavskih osnovnih šol. V pripravah, ki so zaradi epidemije potekale na daljavo, je sodelovalo 120 učencev. Marca so organizatorji izvedli tudi šolsko tekmovanje, s pomočjo katerega so se oblikovale ekipe treh najuspešnejših, ki so se potegovala za najboljša mesta v prihajajočem kvizu.

Gradivo za tekmovanje Mladi genialci je pripravila strokovna komisija, ki jo sestavljajo po en predstavnik iz GEN energije, NEK, Izobraževalnega centra o jedrski energiji Milana Čopiča (ICJT) in Fakultete za energetiko Univerze v Mariboru.

Mladi genialci  so odlična priložnost za povezovanje znanja, novih idej in pridobivanja raznolikih izkušenj ter spodbuda k poglobljenemu preučevanju celovite zgodbe o energiji in energetiki.

Veseli nas, da smo kviz v soorganizaciji z GEN energijo po dveh epidemioloških letih ponovno v živo postavili na oder.

Novica

Remont v NEK – polovica aktivnosti že uspešno končanih

Več
Obvestilo

Obvestilo o objavi prostega delovnega mesta tehnik za radiološki nadzor

Več
Novica

Posavski Mladi genialci ponovno pokazali odlično poznavanje energetike

Več