O nas
Dolgoročnost za trajnostni razvoj

Nadaljevanje del na reaktorski glavi

Opravljena analiza nezgode je pokazala, da je med montažo opreme prišlo do nekontroliranega padca kabelskega mosta z višine približno treh metrov.

Gre za nosilno konstrukcijo teže okoli 1,2 toni, ki je sestavni del pomožne opreme na novi reaktorski glavi. Do padca kabelskega mosta je prišlo med spuščanjem mosta v delovni položaj zaradi porušitve učvrstitve pripadajočega vitla. Konstrukcija učvrstitve vitla ni bila ustrezno projektirana in izvedena, glede na dinamične sile, ki so se med spuščanjem pojavile. Projektantske predpostavke, ki jih je v izračunih uporabil Westinghouse, niso bile ustrezne, kar je tudi izvorni vzrok nezgode.

Po delovni nezgodi je bil izveden natančen pregled vseh poškodovanih delov zaradi padca kabelskega mosta, ponovno preverjeni izračuni in projektantske rešitve ter izdelan plan sanacije poškodb na opremi. Celotna analiza in načrt ukrepov je bil potrjen s strani URSJV, ki je tudi izdala dovoljenje za nadaljevanje del. Ker so dodatne aktivnosti časovno na kritični poti remonta, bo remont trajal kakšen dan več.

Kar zadeva oba poškodovana delavca je bil eden že odpuščen iz zdravniške oskrbe bolnišnice Brežice, drugi pa bo predvidoma konec tega tedna. Oba se po njunih izjavah počutita dobro.

Novica

Remont v NEK – polovica aktivnosti že uspešno končanih

Več
Obvestilo

Obvestilo o objavi prostega delovnega mesta tehnik za radiološki nadzor

Več
Novica

Posavski Mladi genialci ponovno pokazali odlično poznavanje energetike

Več