O nas
Dolgoročnost za trajnostni razvoj

NEK tudi v teh razmerah neprekinjeno zagotavlja prepotrebno stabilnost elektroenergetskega sistema in oskrbo z električno energijo

V teh izjemnih razmerah tudi strokovnjaki Nuklearne elektrarne Krško odgovorno in nesebično opravljajo dejavnost, ki je ni mogoče preložiti. Elektrarna obratuje s polno zmogljivostjo brez varnostnih in obratovalnih težav, kar pomeni, da nenehno zagotavljamo zanesljivo in stabilno oskrbo z električno energijo, ki je med to preizkušnjo še posebej dragocena. V NEK se z organizacijo delovnih procesov prilagajamo danim okoliščinam. Prve ukrepe smo sprejeli pred dobrim mesecem; do danes smo jih z namenom sistematične obrambe uvedli že okoli 30. Z uvedbo dela od doma smo sredi marca za glavnino zaposlenih bistveno spremenili izvajanje večine naših delovnih procesov s ciljem, da ohranimo varno in zanesljivo delovanje elektrarne tudi v teh posebnih okoliščinah. Za izpolnjevanje obratovalnih pogojev tudi pri nadaljnjem širjenju okužb smo za ključno operativno osebje zagotovili pogoje za izolirano bivanje v tako imenovani zdravi karanteni.

Vsak dan je nova potrditev, da so sodelavci v NEK izjemna ekipa – stalno na razpolago, stalno pripravljeni, da svoje življenje podredijo pripravljenosti za opravljanje delovnih nalog za elektrarno. Vsi njihovi napori so 24 ur na dan osredotočeni, da se tehnološki proces in poslovanje NEK odvijata nemoteno. Z ukrepi samoizolacije in zdrave karantene za izmensko osebje smo nedavno zmanjšali tudi njihovo tveganje za okužbo na najnižjo možno raven. S številnimi ukrepi in rešitvami, ki jih nenehno nadgrajujemo, poskušamo narediti vse, kar je v naši moči, da bi ohranili varno in zanesljivo delovanje elektrarne in tako poskrbeli, da bo življenje v zdravstvenih ustanovah, gospodinjstvih in ostalih segmentih, vsaj kar se elektrike tiče, teklo brezskrbno. Verjamemo, da je najpomembnejši prispevek vsakega posameznika, da poskrbi zase, da gradi svoj sistem obrambe in sistem obrambe za svojo družino, saj lahko s tem največ prispeva k bodočemu pričakovanemu stabilnemu obratovanju jedrske elektrarne.

Zavedamo se svoje velike odgovornosti in dejstva, da je naš delež električne energije eden od stebrov stabilnosti, ki zagotavlja, da imamo vsi v vsakem trenutku potrebno električno energijo. S polovico proizvedene električne energije oskrbujemo tudi Hrvaško, ki se poleg z epidemijo sooča tudi s posledicami potresa v glavnem mestu.

Lani smo proizvedli 5,43 milijarde kilovatnih ur nizkoogljične električne energije. Električna energija iz NEK, ki jo prevzame slovenski družbenik, predstavlja več kot petino porabljene električne energije v Sloveniji. Če ponazorimo s porabo v gospodinjstvih: vsaj vsakemu petemu električnemu grelniku tople vode, štedilniku, televiziji, računalniku in ostalim napravam energijo za delovanje zagotavlja električne energija, ki je proizvedena v NEK. Deleži so primerljivi in enako pomembni za hrvaškega družbenika in elektroenergetski sistem.

To je vsakdanjost, ki smo je vsi skupaj vajeni, in naredili bomo vse, da tako ostane.

Poročilo

Poročilo o delovanju NEK za februar 2024

Več
Novica

Predsednik uprave NEK Gorazd Pfeifer na nacionalnem radiu: »Izkoristimo celotno energetsko mešanico, da ohranimo svojo suverenost."

Več
Novica

Obvestilo o objavi prostega delovnega mesta upravitelj prehrambnega obrata

Več